Monday, 30 January 2012

cUkUp IsLaM kah diri ini???



Salam...

sebak dada tgk video kt u-tube ttg DIANA AMIR bertudung... tetiba tsedar dr lamunan pjg.. bhw ALLAH itu kalau Dia nak bg hidayah... anytime ....



b4 tgk video Diana Amir (DA)... aku ada baca blog FARAH LEE ...wife ally iskandar..ttg hidayah dia dpt utk pakai tudung... menitik2 airmata aku baca....


siyes touch up...touching ... dan aku reflek pd diri sndiri.. ohhh... kerdilnya...

btapa ALLAH syg pd kita... Dia selalu bg peluang utk btaubat & ubah diri... tp malangnya kita yg hina ni bongkak +ego... kita siapa nk ego2 ngn MAHA BERKUASA?

tiap2 hari aku psg azam...nak tingkatkan amal ibadah... kdg2 utk sentiasa mgingatkan azam yg selalu aku x konsisten buat 2..aku tulis merata-rata... tp... azam tinggal azam...mula2 kemain...tp lama2 berabuk...

(airmata berjurai lagi).. itu mslh aku...ISTIQAMAH...oh bertapa x kuatnya aku..mudah terpengaruh dan dipengaruhi....

aku takut neraka, aku takut mati, aku takut bila kiamat tiba, aku takut DIA... tapi..xda tndkn konsisten nak pastikan bhw aku berada dlm golongan yg 'pergi' dgn wajah yg tsenyum...


Sabda Rasulullah S.A.W:
"Berteguh-hatilah kamu (istiqamahlah) kamu meskipun tidak akan mampu melakukan sepenuhnya. Ketahuilah bahawa bahagian terbaik dari agamamu adalah sembahyang, dan tiada seseorang yang memelihara wudhu’, kecuali orang yang beriman.” 

(HR Ahmad, Ibnu Majah, Al-Hakim dan Al-Baihaqi)


aku solat..tp khusyuknya belum tentu...

aku baca quran ...tp maksudnya aku xdalami

aku pakai tudung tp kesempurannya xpasti

aku puasa tp...diterima/x blom pasti...

perkataan, perangai bkn cm org mukmin yg dituntut....

sdgkan aku hidup dikelilingi org yg baik2..mama sorg ustzh, abah sorg ustz...adik2 aku pakai tudung labuh2...family..kwn2... aku ??? jdik ahli neraka sensorg

aku xmaw rugi... aku org islam tp tempah tiket ke neraka...

aku rs kdg2 org yg baru pakai tudung jauh lebih baik dari aku yg sejak kecil lagi di asuh bertudung... siyesly...

aaaaaaaaaaa..... (sebak +sesak dada)

P/S: airmata lagi laju dripada gerakan jari-jemari ini...


Sunday, 29 January 2012

SpLiT PeRsOnALiTy..( jom test diri sendiri?)


salam....





kabare? waras? hahaha ckp jawa cket...walaupun aku ada la darah jawa cket2..but aku selalu x praktikkan ... huhu...

bkn 2 yg kita nk citer...

spt yg anda sedia maklum..(ayat krgn) aku MINAT tahap gaban ah..Ramlee Awang Murshid a.k.a RAM.. so definitely..aku byk ahh bc novel2 karya beliau...


RAM my idol..hehehehe
bace la novel dia..SIYES best !!!



so..yg dpt aku rumuskan adalah... most of his writing is about one kind of mental problem which is SPLIT PERSONALITY...

beliau mmg superb ah..bab2 split personality nih.. nak tahu?? bc la sndiri...ekcelli...aku xsure sama ada split personality ni slh 1 gangguan jiwa / pn x...

bak kata blog aku..kita baca & fikir...

ni cket nak mklmt dr WIKIPEDIA ttg split personality...(dlm BI.. malas nk translate..huhu)


  • multiple personality disorder is the presence of two or more distinct identities or personality states that recurrently take control of behavior.




  •  accompanied by inability to recall personal information beyond what is expected through normal forgetfulness



  • Symptoms can include:
  • Disruption of identity characterized by two or more distinct personality states
  • Multiple mannerisms, attitudes and beliefs
  • Pseudoseizures or other conversion symptoms
  • Somatic symptoms that vary across identities
  • Distortion or loss of subjective time (a long time)
  • Current memory loss of everyday events
  • Depersonalization
  • Derealization
  • Depression
  • Flashbacks of abuse/trauma
  • Sudden anger without a justified cause
  • Frequent panic/anxiety attacks
  • Unexplainable phobias

ha...yg lg2 2..baca la kt wiki keyh....

Split Personality ni ada beberapa jenis jgk...iaitu...

Paranoid
Schizoid
Schizotypal
Antisocial
Borderline
Histrionic
Narcissistic
Avoidant
Dependent
Obsessive-Compulsive

ha...byk kn? so nk TEST x kita punya personality yg mn lebih menonjol?


so..ni aku punya test result.. juz nk show la...


aku punya ..yg plg tinggi..histrionic & narcissistic..

histrionic - 
People with histrionic personality disorder are constant attention seekers. They need to be the center of attention all the time, often interrupting others in order to dominate the conversation. They use grandiose language to discribe everyday events and seek constant praise. They may dress provacatively or exaggerate illnesses in order to gain attention. Histrionics also tend to exaggerate friendships and relationships, believing that everyone loves them. They are often manipulative.

narcissistic-
Narcissistic personality disorder is characterized by self-centeredness. Like histrionic disorder, people with this disorder seek attention and praise. They exaggerate their achievements, expecting others to recongize them as being superior. They tend to be choosy about picking friends, since they believe that not just anyone is worthy of being their friend. Narcissists tend to make good first impressions, yet have difficulty maintaining long-lasting relationships. They are generally uninterested in the feelings of others and may take advantage of them.

huhu...erti kata lain aku nie suka perhatian rupa2nya.. halamak (tepuk dahi)
tp aku xrs yg aku memilih kwn kot..huhu..tah.iye la kdg2 kita selalu nk carik alasan utk x nmpk kekurangan kita...


nk tw each types disorder nie...leh la tekan more info kt tepi 2 utk make sure..personality yg ada kt u ollss...


ha..kalau nk taw..alah stu kegemaran aku...adalah aku suka cek personality diri sndiri (aku suka wt personality test sgt2)

spy aku leh repair diri mn yg ptut...kdg2 kalau tnya org..mgkin dia x jujur or xsmpai hati kn.. 


yg plg mudah kita sndiri test..ha...baru gentle beb!!! (apa kena mngena)

so..try tw..best wooohhh

P/S: slh 1 usaha mperbaiki diri 

Saturday, 28 January 2012

~~ x semestinyaaaa...

salam....

selalu x dgr ayat " xsemestinya....?

mgkin ada antara kita (including me la..) prnh guna kn...

selalunya... X SEMESTINYA ....kebyakannya digunakan bg org yg buat slh n ingin menegakkan benang yg basah...

aku kata kebanyakan..bkn semua...so tlg fhm term 2..keyh... 

cth2 alasan...

xsemestinya bcinta tyme belajar (tyme skolah2 dulu la) x boleh berjaya...
tp kebanyakkannya xberjaya...

xsemestinya xpakai tudung 2 jahat....
tp kalau dh baik knp xikut suruhan ALLAH..

xsemestinya mencuri 2 jahat, kot2 la dia susah
tp rezeki ALLAH 2 luas... xperlu buat kerja haram... keja la..mencuri ang boleh lak...keja malas...

xsemestinya x buat kerja sekolah 2 x pandai..
tp kalau x buat mmg kompom xpandai..

DAN..byk lg ahhh.... hehehehe..

P/S : renung2kan...

Friday, 27 January 2012



salam kwn2 !!!!!

oh hoooo... wa manyak sukaaaa.... hahahaha..alhamdulillahhh....

tw knapa?? cita2 aku nk buat buku..akhirnya tercapai..tq karangkraf...

tetiba lak jdik penulis kn... hehehe... xde la terer mn.... cuba , try, test jer... alhamdulillah.. rezeki 2 ada kalau kita usaha... xde hal lah

kisah bermulaaaa....

ari 2 bila tah..aku ada la masuk ptandingan menulis cerpen... anjuran karangkraf n prostar... saja... nak cuba nasib kn... lgpn tyme 2 ngah free... 

tup2..tanggal 23hb kalau x silap... posto dtg..bwk 1 surat dr karangkraf... aku pn x ingt ptandingan mn 1..coz aku ada byk gak masuk...

dgn pnuh debaran.... aku bukak surat 2... taraaaa!!!!!




aku pn mengucapkan syukur kpd DIA krn mengurniakan rezeki pd aku kn... aku n adik2 aku terlompat2 la cm beruk.. hahaha..best...( lebih baik sujud syukur... )

so dlm surat 2..dia minta ke shah alam pd 27hb... huhu...aku agal dilemma gak..sbb tyme yg sama .family aku nk g holiday..dan2 ja kn...

so... akhirnya aku decide g shah alam.... huhu... naik la bus sensorg....

pd ms yg sama karangkraf ada karnival... 27,28.29 hb... gila murah2 buku dia..wa ckp lu....






aku beli novel ramlee awang murshid punya novel 3 + 1 buku lg... rm 48 keyh... rs cm nak amek je semua... hahahaha...rakus...

pg 2 senam robik...akupn join dlm hati je coz pakai kain kn...



lepas 2 aku masuk r dwan utk majlis tsebut... ala..aku bkn mng sgt pn... top 25 jer... tp..yg aku plg touch up touching sekali...cerita2 km akn dibukukan...

kafe dia... mknn not bad laaa


studio F


huhu..cover dpn dh ada.aku lupa nak amek gmbr dia... tajuk dia ANTOLOGI CERPEN " saya berfikiran positif, anda bila lagi?" lbih kurang cm2 laaa... beli tw...

pemenang lain dtg ngn family... aku ja sorg2.. ahh..aku kisah apa kn..

ni la hadiah + sijil diaaaa....






so..lpas mjlis..aku pn g la menunaikan hajat ke2...iaitu bjmpa ngn novelis idola aku... RAMLEE AWANG MURSHID... booth dia..mmg menarik ahhh..siap ngn pnjara n tali gantung lg 2...terbaik r....



tp dia tarak lak tyme 2.. dia jd moderator (kalau x silap) utk 1 talk kt karangkraf 2... aku pn g la..mbazir duit lg..kali ni aku gna voucher...bagai nk sawan gak r nk abehkan rm50 ... 30% diskaun 2...

so..dlm area kol 12 2 aku g lg booth RAM... huhu..bdk 2 kata tarak lg... aduh...




tp aku gigih gak tgu....lama gilak... xde pn..

tyme 2 dh tgh hri sgt dh... so aku decide nak balik ja..sambil mbawa hati yg lara... tyme 2 frust gila ahh... rs cm nak masuk batu belah je...( okeh..over)

otw..nak balik... TING!!!! aku nmpk RAM... rs cm nak histeria je..(over lagik)... 

tyme 2 baik punya dia dok sembang..smbil smoking( aku xsangka lak dia smoking...muka cam baik je kan)... 

aku ..dgn muka yg hepi... terjadilah dialog dibawah:

aku : assalamualaikum..

RAM: waalaikumsalam...

aku: nak amek gmbr boleh??

RAM: oh..boleh2..maap la smoking td...

taraaaa...

wif my idol..i like bebeh..



sempat la sembang 2-3 patah.... ahhh... akhirnyaaaa.... TQ ALLAH....

mmg best ah... apa2 pn tq pd yg menyokong aku..mama..abah..adik2..acik...kwn2..semualaaaaa.... tq2..tanpa kalian aku x mmpu realisasikan impian aku...muah3x..

hehehe... ekcelli..aku blom mndi lgik...balik2 je trus nk update blog..huhu...

jgn lupa beli tw buku 2,,kalau nk taw apa kisah aku... 

P/S : harap2 aku jdik penulis sehebat RAM... amin...ekcelli..ada byk lg gmbr..oleh krn..line ibarat kura2..so..mls dh... 

Monday, 23 January 2012

sekolah & lagu sekolah...



salam...



ekcelli... aku ngah dlm dilemma wanita nie.. tp rs2 aku dh wat kptsn..juz x citer lg kt parent ttg kptsn nie.. xpa biar la dlu... huhu


ngah dok godak lappy nie.. tetba lak rs nk story kt u olls psl skola n IPT yg aku pnh jejak..


byk bg aku pngalaman... ilmu...susah..sng...kejayaan...yg pntg sekali buat aku byk jmpa insan yg pelbagai species walaupun kita nie semua homosapiens... 


saja  nk share lencana + lagu skolah aku dulu2..sapa yg pnh sama skolah ngn aku..sila nyanyi ngn bangga keyh....

(lagu tadika xde coz aku xtadika..trus rembat msuk drjh 1)


SEKOLAH KEBANGSAAN SIONG


Lagu sekolah

Sekolah Kebangsaan Siong
Bak sinaran suria
Menyinari alam semesta
Ilmu suluhan hidup
Tugas membimbing anak bangsa
Dengan hati yang ikhlas
Itulah sekolah kita
Terbukti sudah berjaya!!!



SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BALING


SMKB ..
Sekolah gemilang 
Daya Usaha dan Jaya
Putera puteri nan penyayang
Berilmu serta berwawasan

SMKB
Sekolah gemilang
Cita-cita serupa
Rukun negara kita
Panduan hidup kami semua

Kami kreatif dan Inovatif
Ke era kecemerlangan
Bersatu teguh bercerai roboh
Kita amal bersama

Kita bina kita bela
bergerak kita maju
Harapan masa depan 
SMKBku gemilang



KOLEJ MATRIKULASI PERAK


Berdiri megahnya
Kolej Matrikulasi Perak
Diwarnai keindahan bukit bukau subur menghijau

Disini lahirnya 
Anak-anak bangsa berjaya
Mendukung cita-cita
Wawasan negara
Bersatu kita bersama 
Mengorak langkah 
Kesatu arah satu tujuan
Menuju kecemerlangan

Realisasikan impian
Mencipta kejayaan
Misi dan Visi diutamakan
Jadikan pegangan kita 
Berusaha bersama
Dengan semangat waja
Buktikan kepada semua
Kita warga cemerlang gemilang
Namamu
menjadi kebanggaan kita bersama



UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS


Ibu kandung suluh budiman
Obor dimalam gelap
Bina budi penyebar tekad
Pancaran semangat waja

Ibu kandung suluh budiman
Ibu pujaan kami
Yang berjasa pada masyarakat
Hidup gagah berani

Ibu kandung suluh budiman
Dengarlah sumpah sumbangsih nan suci
Selagi hayat dikandung badan
Kami tetap berbakti

aku selalu ingt lagu2 sekolah or IPT yg aku pnh stay... coz aku mmg suka nyanyi2 nie...

setiap sekolah ada simpan kenangan yg xdpt aku lupa r..

sk siong... ada bdk sawan tyme aku jdk emcee perhimpunan..kaget je aku tyme 2..iya la br drjh 6... ketaq...2 antara tyne terawal aku jdik emcee

smk baling... yg plg hot adalah tyme ada bdk ting 1 meninggal dlm kelas... time P&P lak 2... mati syahid 2...

KMPk....tragedi tanah runtuh...wahahahaha..kecoh..

UPSI... demonstrasi...

hehehehe.. best weh..blaja... siyesly...

P/S: selagi ada peluang..rebutla ilmu.... 




Friday, 20 January 2012

macam2 hal daaa~


SaLaM...



cuti yg indah..wahahaha...walaupun kak yong jdk bibiksitter.... best..( ThUmBs uP)


ada beberapa hal nk share ngn angpa... 


dlm klgn kwn2 ..mrk selalu anggap yg aku ni suka wat lawak... sporting...


tp dlm klgn adik2... haaa... mau taw r... kak yong r aku...


ptg td ...aku punya la ngantuk gila2... aku dok ckp la kt adik2 aku..boring xtw nk wat apa..


terjadilah dialog dibwh:


aku           : boring der
adik ke 4  : jom photoshoot???
aku          : nk photoshoot kt ne la..
adik ke 4 : ala kt sini dh...









tw kt mn setting tmpt photoshoot km?? ha..kt bilik aku la... 2 pn jadik... 


utk pngetahuan angpa..mmgpn adik2 aku selalu jdik model x berbayar bila tyme gila edit gmbr dtg... wahahaha..


tp yg hantu posing adik ke 4 & ke 7 (bongsu )... ikut sapa la nie... ish3...


ni yg bongsu...

bila tyme nak masuk maghrib..ha.. aku mula la cekak pinggang... blom sempat aku bg arahan ..adik ke 5 potong.." ok2 ..aku tw ang nk sruh km solat..jap2"... (kecik ati gua..x sempat nk habaq)

yg lain dh bersiap2 ngn telekung + songkok bagai... tetiba yg bongsu (ke 7)..mintak izin nggn aku..." weh..aku nk mandi dulu.." ..aku pn kata ngn nada yg tinggi +muka yg bengis .." cpt sikit...maghrib baru galak nk p mndi" ...dia pn kalut2 la carim towel..n g toilet...

so..aku jdik tukang observe diorg solat la... tentatif lpas solat..adalah mngaji..sekor pn xlepas punya... tetiba adik ke 5 wat2 blah awal kt tikar sejadah (nk skip ngaji)... ahhh..aku pn.. apa lg... berbakul aku bg... baru la dia terhegeh2 nk p baca..walaupun aku tw kt blkg aku dia wat muka ... ahhh...ada aku kesah???

adik ke 6

adik ke5

pikir la sndiri sapa sulung..

eh3.. adik aku yg bongsu..aku tlepas pndg... melilau sana sini... org lain dkt nk khatam dh ..dia solat pn belum... ahh..hangin lagi... sambil cekak pinggang..aku jerit " Ya Allah !!!!!" belum smpat aku stat enjin nak mbebel..dia melutut..sambil wt gaya seolah2 nk sembah aku... " jgn marah weh...aku nk carik baju" dlm keadaan yg agak ketakutan... aku nk tgelak..tp dlm hati r..coz aku mmg xkn gelak ..kalau aku ngah hangin , aku xkn gelak walaupun lwk 2 tahap maharajalawak punya sengal... aku x mo depa terhegeh2 sat g.. 

aduh..pnt btol aku rs...nasib baik mak ayah aku ada kt rumah..kalau x..mmg aku lipat depa nie....

tentatif  lpas solat.. n ngaji..adalah... wat keja sekolah +study... aku jgk la jdi pmantau....

adik aku yg 2nd n 3rd 2 selalunya uruskn bab2 rumah... aku diber mandat uruskan adik2 yg bwh2 ni sbb mak ayah aku kata aku garang n diorg agak ikut ckp aku bbnding yg lain... (ermm ..ikut la sgtttt)

walaupun ..mungkin adik2 aku xsepintar adik2 org lain.. xsesmart bdk2 lain... tp bg aku depa x sejahat anak2 org lain jgk... selalu aku pesan kt depa... tyme mkn rmbutan ka... tyme main tuju kasut ka..tyme lepak2 ka... bhw jdlah org yg ada ilmu ,agama n amalkannya.... i.allah xsesat...


vvvvvvvvvvvvvvvvvip in my life

diorg mungkin la x amek pot sgt... tp aku xkira..aku nk ckp sampai depa faham... aku xkira..aku xkira....

bak kata mak n abah aku... nk carik bdk pandai zmn skrg mmg senang..berterabur... tp nk carik budak yang BAIK...susahhhhhh.....

mungkin aku bkn kakak yg baik..cth yg sesuai utk dijadikan teladan... tp aku nk depa jdk jauuuhhhh lebih baik dari aku yg x punya apa2 nie... huk3...

P/S: adik2 aku kdg2 wat aku hangin..tp kdg2 wat aku gelak golek2... aparaaaa....

Sunday, 15 January 2012

knp suka menulis ???



salam..




knp suka menulis???


knp???


antara soalan yg org selalu tnya....


seriously..aku mmg suka menulis..dari kecik sampai besar...


dulu2 tyme skolah rendah..aku wat cerpen.. 1 buku log 400ms 2 aku wat cerpen...


kalau aku xpuas hti kt org pn aku akn tulis...kdg2 aku smpaikan kt org 2..kdg2 aku letak dlm smpul..kumpul byk2...


knp??? aku pn x sure...


pd hemat aku...(pkataan krgn)..kdg2 xsemua pkara yg boleh kita luahkan scr lisan..or habaq kt org yg btol2 kita percaya... so utk releasekan...menulis lah cara yg effective bg aku...


lg 1 kalau aku terberangan ttg sesuatu kisah... aku pn akn tulis dlm buku... byk gak citer yg bermin kt minda nie.. & mmg kalau ada rezeki..aku wat la novel mini ke...


kalau boleh...aku nak belajar tulis skrip..juz aku xtw r nak blaja kt mn.... aku tgk tenet..tp blaja ngn guru 2 lg efektif kn... nk tnya ..senang...


mungkin ada mulut bkata..ah kau..!!! berangan !!!


ooohhh... kisah apa aku... xsalah psg impian... dr org yg xde impian lgsg kn...


mcm bdk sastera kn..hahahaha...2 la...jgn anggap bdk sains not interested with sastera keyh... 


P/S: mengembangkan potensi diri..

alkisah hati


salam...


baru lpas tgk citer jatuh cinta ...ahh...jiwangzzz...hahaha..biasala org bujang..tgk citer jiwang pn xley nk apply.. ahahahaha...


ermm..citer dlm filem..mmg r indah2 belaka... sweet..sweet charity, sweetchild, sweet sour... ermmm..reality dia ...x seindah mana....


saja sembang2 ngn adik aku td... so dia ada citerkn 1 kisah...kwn2 dia...


kwn dia ni pmpn la Q (bkn nm sbnr)...dh kapel.. tp ada krisis kowt..ngn balak dia nie... so dia pn main kayu 3 la ngn sorg mamat ni W (bkn nm sbnr)... W ni pn ada aweks dh..dak UPSI lak 2... (ni citer dak U lain la nie) 


yg mhairankan .... siap leh date lg si Q n W ni... huhu..Q ni citer kt W bhw dia suka beno ngn si W nie... so dia mtk si W wat keputusan... pilih dia or awek dia... (apa kejadahnya la....)


but..smpai skrg pn W ni xbg apa2 kptsn..iya la xkn la nk clash ngn awek dia tanpa sbb... dh 2 bawak jgk si Q ni kehulu ke hilir... ish3... 


pendpt aku???


aku xkisah sgt kalau si Q xtw yg W ada awek... mslhnya dia tw.. 2 yg aku xfaham... huhu..itukah cinta? yg aku taw kalau kita cinta org..kita biarkan dia bhgia walaupun bahagia dia 2 bkn ngn kita... 


senang kata cmni la..kpd sesiapa yg pnh..sedang..@ terfikir nk wat perangai cmni... TLG GUNA AKAL WARAS....


ce letak diri anda kt diri psgn org yg anda nak caras 2... cmna la agaknya... lg 1 ..kalau ngn awek dia pn dia leh curang..x mustahil dia curang 4 2nd tyme, 3rd tyme n bertyme2....


betul kata kwn aku sorg ni, " bila ngah angau...kwn2 2 pntg... sbb org dilamun cinta nie biasanya.. BUTA..n kwn2 la tlg jd mata"


so.. kalau iye pn despret ke apa... fikir la... maruah kita ...kita ni mmg jns yg sngkah org usung ke sana kemari... suka amek hak org... padahal bdk U... tp otak... letak kt lutut...


tetiba aku cm emo...cm dia amek balak aku je... huhu...


bkn apa... ni skdr renungan... JGN JD BODOH SBB CINTA... 


P/S : Allah 2 Maha Adil n Mengetahui... PmPn yG bAiK HaNyA UtK LeLaKi yG bAiK



Saturday, 14 January 2012

aku yang tetap ladies

salam guys...

terasa lama x update kan diri... skrg aku mengupdate kan blog nie kt UIAM..huhu... saja ...update jauh2 cket... nak kata rajin sgt la travel tgk U org...

dah abeh exam kn...suka la aku...xpyh pikir sal buku + esaimen + lab + persatuan +miting + kelas...so..aku relax tahap gaban r.. so aku pn belek2 la kotak harta karun aku... (harta karunla sgt)

wow!!! byk rupanya aksesori2 kt kotak 2..yg tahun bila punya pn aku xsure ... gelang + rantai+ cincin + loket ..fuhhh... byk jgk... walaupun murah... tp aku suka doe.. aku pn xtw sbb pa... hahahahaha

so ni slh satu bukti bhw aku ni ladies la jgk.. bg menyangkal pndpt2 org bhw aku nie... x suka brg2 girl2 nie..

so juz wanna share my accessories to all of you... jgn malu2... sila2...

nie gelang2













ni cincin...tp cket ja..byknya dh hilang coz aku suka boh kat tudung...


ni lak loket





nie rantai leher


subang ..yeahhh...



xdak la byk sgt... n harga pn affordable... tp aku selalunya beli ja... pakai x jgk.. aku suka tgk benda alah 2... nak2 gelang... gila...

P/S: kalau dh kromosom XX 2... x kemana... hik2..