Tuesday, 20 December 2016

Bermulalah PJJ ๐Ÿ˜‘

Assalamualaikum...



Hari nie kat baling dari pagi mbawa ke malam, hujan... rasa mcm dok London lak. Sejuk .....

Cuti sekolah pun makin melabuhkan tirai. Bermulalah PJJ dgn En. Suami (ni yg paling x dpt nak hadap ni)... mulalah bizi dgn budak nak SPM balik, budak tarian , miting, kursus... omaigad... apasal la cuti sebulan je. Bagi la cuti 2 bulan ke...huhu.. (ni lemaks.. haha).

Dahlah egtukar yg rayuan tu tak menunjukkan sebarang sinar bhagia utk termakbul. Haha.... 2017 cuba lagi ...

Dulu aku ingat aku sado bila alami PJJ ni. Rupa2nya aku ni lemah jgk. Tp kan aku rasa aku makin lemah ( ataupun naik lemak) sejak kawin ni. Dulu time bujang, aku survive je, ke hulu ke hilir, panjat tangga baiki mentol, repair barang sndiri, baiki enjin keta sendiri ( ni hiperbola). Sejak ada Encik Suami ni tetiba ala2 princess. Semua x leh buat sendiri.. Mengadanyaaa.....๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅPediaaaaaa.....



Barulah aku rasa sendiri, keperitan jiwa dan raga bila jauh ngn Encik Suami ni (nak2 plak bila  ada psgn yg  bermanja-manja dpn mata... tak ke rosak ketabahan org berPJJ ni?). Kesian la sikit kt kitaorg yg jumpa suami sebulan sekali ni.. huhu..

Aku baru 3 bulan kawin dan jauh dari suami dah meroyan mcm ni. Tabiklah pd yg dah bertahun2 jauh. Share tips plis... huhu...
๐Ÿ˜ข
Tapi tak apalah... nak merungut pjg pn..nak minta simpati pun... tak guna jgk... masa berjalan pantas utk terus meratap. So 2017 sibukkan diri... Enjoy momen2 terakhir di Miri (amin). Dan make time go faster again.

Chaiyok 2017.. Be good to me...๐Ÿ˜Š

Tuesday, 8 November 2016

Alamak , Encik Tunang Ajak Kawen


Salamualaikum dan Slmt yespiyem..kih3..

Hari ni relex sikit sbb budak2 f5 dah mula berperang, so, aku pun boleh la update blog. Tapi tula, aku install blog punya apps, syok2 dok update tiba2 dari 22/9 smpai skrg keje publishing je… cheesedale toi…
gambar xde kaitan

Cuma nya nak cerita kita dah tawen (trip2 kiut..daaaa) Alhamdulillah, pada 8.9.2016 tiba2 jadi PUAN.. Alhamdulillah. Tima Kasih Allah sbb pilih aku jd SURIHATI MR H. kui3..

Perkenalan kami dua ni singkat je.. sesingkat baju darjah 6 aku dulu… boleh kata ni mcm arrange married la jgk, bezanya  xde la mcm zmn dulu2 yang smpai nanges2 tak mau calon mak ayah. Mama ngn abah bagi ruang aku knl jap ngn Mr H ni. Tahun 2015 km kenal dlm bulan 7 kot (hehehe…lupa) first time jumpa face to face bln 11 thn lps then tunang 24.12.2015. senang je dia bgtw aku.. " Wei aku nak tunang ngn ang" , cmtu je.. senang ... direct, berbahasa-bahasa ni kan org salah tafsir... baik straight to the point...Alhamdulillah perjalanannya smooth dan steady.



Time bertunang tu biasalah time knl2 , time nk gaduh, time nak emosi, time keje pn byk, time nak pikir sal preparation nak kawin… dugaan tu besar la jgk..alhamdulillah aku dan Mr H mengharunginya dgn tabah. Tp aku rasa Mr H lagi tabah la melayan emosi aku yang turun naik tu ha.. tq deng.. hehe..

Dan 8.9.2016 kita pn kawin lah dgn jayanya..haa…alang-alang tu, nak ucapkan terima kasih pada semua saudara – saudari cikeboom2 kedua2 belah keluarga yang berpenat lelah tlg kami dua. Nak2 yang belah aku ni.. mmg aku ni pesen malas piker , so diorg la pikirkan utk aku.. tq sbb tlg piker wei..tq.. 





Alhamdulillah , esok jadinya 2 bulan dah jadi suami isteri hopefully bertabahlah dengan segala dugaan. Ni aku sdg hadap dugaan pertama iaitu PJJ ( Perhubungan Jarak Jauh). Aku kat Sarawak, Mr H kat Putrajaya, and semalam tgk result egtukar, tak dapat..hahaha.. sedih wei.. (sedih tapi gelak).. takpe kita try la lagi k..







Doakan aku dan suami ye .. 

Wednesday, 31 August 2016

Overcome your tacingness.. be positive ❤

Hai guys...

Aii dtg lagi dgn post terrrbaruuuu (baca dgn nada iklan tora)

Pe kabar.. btw.. slmt hari merdeka yg ke59.. kalau cikgu ni..thn dpn dh pencen ni.. (hambar kn lawak ni)

You guys tw x... usia ni berkadar terus / langsung dgn ketidakstabilan emosi... tu hipotesis dia..

Macam lah akak skrg ni... bkn main cpt terasa hati dgn situasi sekeliling sejak2 dkt2 usia emas ni... member tak ajak makan kat kantin akak tacink... budak jawab soalan merapu akak tacink..lebih kritikal... bila tgk kucing jeling akak pn akak rs sgt tak disayangi... over sguh tahap ketacingan ini...

Tapi ......
Setiap kali emosi tak stabil melanda... aku selalu positifkan diri... aku kawal perasaan aku.. sebab aku ni tend to mgada2 if aku lyn perasaan ni...

Macam mana aku buat?

First, Aku letakkan dlm kepala hotak aku bahawasanya... setiap manusia x kira kawan ke boipren ke gelpren ke bos ke ada khilaf diorg n tak sempurna... so diorg kdg x perasan pn diorg mentacingkn kita... jadi selagi mana diorg tak menjejaskan emosi kita smpai tahap kna mkn pil penenang ke... just TUTUP MATA dan SENYUM. sbb kita sndiri pn kdg gitu jgk... kn..kn..kn...

Kedua, Carilah sesuatu yg boleh entertain diri sndiri... kalau aku, aku suka tgk tv..tgk deahan, minguk, manse ( xkenal xpe).. p pantai.. wasap tunang eh3...

Ketiga, Ni pun aku rasa efektif untuk org2 kuat tacink ni... kite nk ckp direct kt org yg kita tacink tu kdg takut slh2 word.. setahun x btegur... so communicate la dgn Allah... aku selalunya lps solat (lps doa scr formal) aku dok bsila dan bbual dlm hati dgn Allah... Bgtw je Dia semua perasaan kau... Lps tu.. lega beb... lega gila...

So eventhough you rs you manusia yg plg suffer dlm planet ni... kalau hari tu xde mood ke.. at least jgn buat muka..lps kt org keliling.. kt students... you just have to calm yourself.. and keep smiling...

Sebab dik... hidup ni terlalu singkat untuk nk terasa2 dkt manusia yang kau tahu tak sempurna sifatnya... Btw...jadi happy dapat mjadikan kau lebih muda dan gorgeous hokay..

Kalau korang dh baca... sila la share2 kan... mudah2an we can separate the positive vibes all over the universe..

Bye... Nak tgk wayang jap...
😚😚😚😚😚


Wednesday, 10 August 2016

Nana Korobi Yaoki


Salamualaikum guys...❤💙💚💛💜

Pe kabo? Harap2 baik2 dlm melalui arus kesibukan kerja * tuju kt diri sendiri*...

U know.. become a teacher.. u need to be so creative in delivering the content to your students...

Catchy kn tajuk kt atas tu... bkn rekaan dr nama aku or jampi serapah utk pikat sapa2... bkn2.. ni inspiring proverb from japan.. yg aku br dgr from someone great..MR AZLI.. *t aku kabor sapa MR AZLI ni*😊

Hr ni aku sgt btuah sbb dpt turut serta dlm pnp ( PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN) one of my fellow super handsome glamour teacher.. Mr Viktor..😊

Walaupun dia bkn asal2 dr education punya background study.. but.. tahap kekereatifan cikgu ni..mengalahkan aku yg 4 thn bljr sal education.. dan bbrpa kali jd cg ganti dan tuisyen... *rasa kerdil diri yg dh kerdil ni*😊

Utk subtopik.. sub topik je eh.. subjek sains.. (gerakan dalam udara) yg dlm subtopik tu ada prinsip bernoulli... ada roket n kapal terbang semua tu... dia invite MR AZLI.. who is the chief of officer yg bekalkn enjin2 kapal terbang utk airasia..n mas *if im not mistaken... sori kalau info tu tpesong..tp it sound something like that la..* 😊

Dan MR AZLI  is a very good person. He willing to come to our school n give our students about the topic n how the rocket..the plane..the engine thing functioning in details... 😊

Some motivation from him as well... to our students..  n me as well... to be honest.. aku kalau dgr2 kisah2 inspiring cmni... mmg laaa sebak x semena2..

His prinsiples of 5H... inspired me as well..
HEAD.HANDS.HEART.HOW.HUMBLE. 😊

BTW it is a very good thing to experience.. bkn utk students ja tp utk aku cg yg cetek ilmu cm gue ni..

PS: kt epot miri.. ngah uruskan sal booking no.. haha..x jauh ngn plane hr ni..mentang2 la mgu dpn nk balik 🙊

Sunday, 7 August 2016

The first post after 3 years

Its been a long time since I posted the last thing in my blog..ahaha... sebenarnya aku lupa password... tiba2 try boleh plak.. continue je la kn..hehe...

In 3 years.. there are so many things happening and changing..

Lets the pictures tell you babes...